SAFECROSS®

Az intelligens gyalogátkelőhely

A kijelölt gyalogátkelőhelyek azt a célt szolgálják, hogy a járókelők biztonságosan közlekedhessenek, viszont éppen ezeknél a csomópontoknál fordulnak elő gyakran balesetek vagy balesetveszélyes helyzetek (Magyarországon évente több száz szerencsétlenség történik a gyalogátkelőhelyek közelében). Ez az ellentmondásos helyzet hívta életre a Pearl Enterprises Kft. saját fejlesztésű biztonsági rendszerét, a SafeCross® okoszebrát®.

Magyarországon már 211 helyszínen üzemel a rendszer

A SafeCross® okoszebrává® alakított gyalogátkelőhelyeknél 2016 (az első rendszer telepítése) óta
egyetlen baleset sem történt.

Villogás = Ember

A gyalogátkelőhely összeköt,

a SafeCross® okoszebra® megvéd!

A hagyományos, jelzőlámpa nélküli zebráknál a gyalogos biztonságérzete alacsony. Az átkelőhelyet megközelítve – a KRESZ szerint – automatikusan elsőbbséget élvez, a gyakorlatban azonban gyakran tapasztalható, hogy a járműveket vezető sofőrök erről hajlamosak megfeledkezni. Ezt a figyelmetlenséget hivatott kiküszöbölni a SafeCross® okoszebra®.

MINDEN VILLOGÁS EGY EMBER ÁTHALADÁSI SZÁNDÉKÁT JELZI

Az intelligens gyalogátkelőhely már az útpadka elérése előtt érzékeli a járókelő áthaladási szándékát, és mindkét irányból villogó, úttestbe épített fényjelzők segítségével figyelmezteti az úton közlekedőket, hogy hamarosan lassítaniuk kell. A speciális eszközből érkező fényjelzés éjszakai körülmények között akár 800 méteres távolságból is észlelhetővé teszi a gyalogosok áthaladási szándékát, de napfényes időben is elősegíti, hogy a sofőr idejében felkészülhessen elsőbbségadási kötelezettségére.

Mérések szerint, ahol már telepítették a Pearl Enterprises Kft. saját fejlesztésű SafeCross® rendszerét, az autósok megállási hajlandósága nagyságrendekkel (55%-ról 76%-ra) növekedett.

napja (az első SafeCross® okoszebra® telepítése óta) egyetlen baleset sem történt az érintett útszakaszokon.

Hogyan működik a SafeCross® rendszer?

1. Az átkelőhely közelében elhelyezett szenzoros érzékelők észlelik a gyalogos áthaladási szándékát.

2. A vezérlő jelet ad az útburkolatba helyezett speciális LED-lámpáknak.

3. A fényjelzők folyamatos villogással jelzik a járókelő áthaladását.

4. A gyalogos biztonságos áthaladása után kialszanak a fények.

Miért érdemes egy zebrát SafeCross® rendszerré alakítani?

1. A SafeCross® zebrák működése teljesen automatikus. A gyalogosnak nem kell külön jeleznie az áthaladási szándékát.

2. Bármelyik hagyományos átkelőhely SafeCross® zebrává alakítható. A rendszer rövid időn belül, könnyedén telepíthető és karbantartható.

3. A kiépítés és fenntartási költség is alacsony. A biztonságot nyújtó LED-ek akár a napenergia felhasználásával is üzemeltethetők.

4. Minimálisra csökken a balesetek kockázata. Az útburkolati jelek és a táblák elkerülhetik a sofőrök figyelmét, a jelzőfények viszont már 1000 méteres távolságból is észlelhetők.

A JÁRÓKELŐK VÉLEMÉNYE

„Minden iskola közelében szükség lenne ilyen rendszerek kialakítására. Bízom benne, hogy a gyerekek védelme érdekében a mi intézményünknél is láthatóbbá teszik a gyalogátkelőhelyeket!”

D. Andrea – 35 éves, tanár

„Amikor először hallottam az okoszebráról, nem értettem, hogy mire jó ez az egész. Amióta nálunk is kialakítottak egyet, azonnal nyilvánvalóvá vált a létjogosultsága. Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít a kiegészítő fényforrás.”

S. Gábor – 68 éves, nyugdíjas

„Angliában már találkoztam ezzel a különleges figyelemfelkeltő rendszerrel. Akkor irigykedtem, hogy nálunk miért nincsenek ilyen átkelőhelyek. Örömmel tölt el, hogy végre Magyarországon is egyre több helyen találkozhatok okoszebrákkal!”

T. Tamás – 24 éves, diák

„Minden ilyen jellegű kezdeményezést teljes vállszélességgel támogatok! Ha tehetném, a város minden egyes jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyét okoszebrává alakíttatnám.”

P. Tivadar – 47 éves, eladó