Debrecen

2016. október 10-én adták át Debrecen első intelligens zebráját SafeCross névvel az István úton.

ITT AZ ELSŐ INTELLIGENS ZEBRA

2016. október 10-én adták át Debrecen első intelligens zebráját SafeCross névvel az István úton. A modernizált gyalogos átkelőhely célja, hogy biztonságosabbá tegye a helyi gyalogosok és kerékpárosok közlekedését a város egyik forgalmas útszakaszán.

Mitől okos egy zebra?

A jelzőlámpa nélküli zebráknál a gyalogosok biztonságérzete alacsony, ugyanis hiába lép le a zebrára – amivel automatikusan elsőbbséget élvez elvileg -, a gyakorlatban sokszor átsuhannak az autók az orruk előtt. Az intelligens zebra azonban érzékeli a gyalogos tényleges áthaladási szándékát és mindkét irányból figyelmezteti az autókat villogó, úttestbe épített fényjelzők segítségével, így már távolabbról is észlelik az autót vezetők, hogy hamarosan elsőbbséget kell adniuk. A cél az, hogy ez a figyelmeztető eszköz beépüljön a közlekedésben résztvevők tudatába.

A rendszer telepítése a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából valósult meg. A cég az innovatív közlekedésbiztonsági eszközök, fogalomirányító rendszerek úttörője kíván lenni a hazai piacon. “Célunk az, hogy olyan külföldi és saját fejlesztésű megoldásokat nyújtsanak, amellyel hatékonyan elérhető a gyalogos- és kerékpárforgalom biztonságosabbá tétele – nyilatkozta a cég ügyvezetője. Ezen kívül a Pearl Enterprises Kft. részt kíván vállalni a megújuló és hagyományos energiaforrással működő közúti világítás létrehozásában, hogy ezáltal befektessen egy hosszútávú és fenntartható közlekedésbiztonsági infrastruktúra létrehozásába.”

A projektet Debrecen Smart City csoport kezdeményezte és koordinálta. A város Smart City programjáért az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ felel. A Debrecen Smart City koncepciója egy intelligens, innovatív, élhető, hatékony, fenntartható, okos, egészséges és tehetős város megteremtése. Az intelligens zebra a Smart City csapat első megvalósult közbiztonsági projektje. A csapat tagjai elmondták, hogy okos megoldásokkal és folyamatokkal a közbiztonság fenntartása tovább javítható, a lakosok biztonságérzete erősödik. Céljuk egy még jobban élhető, biztonságot sugárzó és biztonságot adó környezet biztosítása a Debrecenben élők és ide látogatók számára. Barcsa Lajos alpolgármester a hétfő esti sajtóeseményen úgy fogalmazott, hogy a város számára fontos, hogy XXI. századi, okos megoldásokat alkalmazzanak. Amikor 2014-ben létrehozták az EDC Debrecenen belül a Smart City csapatot, az volt a cél, hogy ők felkutassák azokat az okos megoldásokat, amelyeket a város életében lehet alkalmazni.

“Ötletes, okos, XXI. századi megoldásnak tartom” – fogalmazta meg a véleményét a fejlesztésről. Ha a lakosság pozitív visszajelzéssel fogadja ezt a fejlesztést, akkor az elkövetkezendő években ilyen típusú fejlesztésekre még találnak majd forrást.

Az első intelligens zebrával kapcsolatos észrevételeket, tapasztalatokat, valamint további helyszínjavaslatokat az intelligenszebra@edc.debrecen.hu címre vár a Smart City csapat.

További tartalmak:

Portfolio.hu -Átadták az első intelligens zebrát


Ripost.hu – Ma­gyar ta­lál­mány menti a gya­lo­go­sok éle­tét Deb­re­cen­ben


Dehir.hu – Okos zebra segíti a gyalogosokat az István úton


HAON.hu – Az „okos zebra” figyelmeztet

Debreceni Nap.hu – Itt az első debreceni intelligens zebra

Szeretemszegedet.hu – Már működik az első okos zebra Magyarországon


Morningshow.eu – Okos zebra


Hajdupress.hu – Íme Debrecen legokosabb zebrája!

Blikk.hu – Átadták Magyarország első okos zebráját; életeket menthet, zseniális

Debrecenhirado.hu – A debreceniek intelligens, gyalogosbarát zebrát kaptak

Sokszinuvidek.24.hu – Átadták Magyarország első okos zebráját

Mediaklikk.hu – Közelről az első okos zebra Debrecenben

Magyarorszagom.hu – Bemutatjuk Magyarország első okos zebráját!

Eloben.hu – Okos zebrát adtak át Debrecenben

Debrecen.offmedia.hu – Milyen egy intelligens zebra? Bemutatjuk – fotókkal

Player.hu – Itt van Magyarország első okos zebrája, amely életeket menthet

SZON.hu – Az „okos zebra” figyelmeztet

Itt megtalálhat minket

Pearl Enterprises Kft.

Cím

4026 Debrecen, Mester 39.
(Honvéd-Mester sarok)

Telefon

+36 (70) 601 0642
+36 (70) 430 1128